Turistični rudnik in muzej

Turistični rudnik in muzej je na obrobju Mežice, tik nad glavno cesto, ki pelje iz središča mesta proti Poleni in naprej proti Črni na Koroškem. Peljali se boste pod železnim mostom, ki povezuje bregova nad glavno cesto v smeri Črne na Koroškem. Za tem zavijete levo in sledite smernim tablam za parkirišče Podzemlja Pece.

Dolga leta rudarjenja in razvoj rudnika so svojevrstno zaznamovali življenje ljudi in pokrajino ob vznožju Karavank, zato ni naključje, da je del preteklosti rudarjenja ostal ujet v Mežici še danes, kjer vas s ponosom popeljejo nazaj v čase rudarjenja, kakor tudi v čase geološkega nastanka tega območja.

Na obrobju Mežice, kjer so rudarji ob izgradnji enega najpomembnejših rudniških rovov – rova Glančnik navozili iz rudnika za cel hrib materiala, je danes poleg še ohranjenih proizvodnih objektov urejen muzej – Podzemlje Pece, ki je tudi izhodiščna točka za ogled turističnega rudnika. S pravim rudarskim vlakom vas popeljejo po sledeh rudarjenja v osrčje Pece. Po 3,5 km vožnje po Glančnikovem rovu boste izstopili v rudišču Moring, od koder boste skupaj z vodnikom odšli peš po rovih, kjer vas bodo ob razstavljenih eksponatih seznanili z zgodovino rudarjenja od začetka do zadnjih dni. Spoznali boste, kakšen je bil »šiht knapov« globoko pod zemljo.

Trajanje obiska: od 1,5 do 2 uri. Ogled je možen samo z vodnikom. Za večje skupine je potrebna predhodna najava. Potrebno opremo: površnike, čelade in luči dobite v muzeju, zaželeno pa je, da ste primerno obuti za hojo. Stalna temperatura v rudniku je 10°C.

Če želite spoznati delo rudarjev, skrivnostni svet podzemlja Pece, ali če želite biti rudar vsaj dve uri, ste vabljeni, da nas obiščete v Podzemlju Pece.

Rudarski muzej
V muzejski stavbi so predstavljene številne zbirke: Etnološka zbirka – prikaz bivanjske kulture mežiških rudarjev, zbirka rud, mineralov in fosilov, jamomerska soba ter zbirka fotografij naravoslovnega fotografa Maksa Kunca.

S kolesom v podzemlje
Izhodiščna točka za to edinstveno avanturo je rudarski muzej v Mežici (500 purchase microsoft software m.n.v.), kjer vas bo čakal vodnik s potrebno opremo. Od tam se boste odpeljali do vhoda v jamo na Igrčevem (643 m.n.v.) nad Črno na Koroškem, kjer se prične podzemna kolesarska pot. Izhod iz jame je v drugi dolini – Breg pri Mežici. Od tam se boste spustili približno 2 km do rudarskega muzeja v Mežici, kjer boste oddali izposojeno opremo, oprali kolesa in si ogledali številne zbirke v muzeju. Stalna temperatura okrog 10°C, popolna tema in varnostni predpisi v podzemlju zahtevajo posebno opremo, ki jo dobite, preden se odpravite na pot.