Čebelarska zbirka

V nekdanjem Gutenbergerjevem mlinu v centru Mežice je na ogled zbirka, s katero predstavljamo čebelarjenje v Mežici in njeni okolici v obdobju, ki je bilo do ljudi na Koroškem pravzaprav darežljivo – v pridelanem medu in čebeljih produktih generacij, ki so živele na prelomu prejšnjega stoletja, in v panjskih končnicah, opremi, orodju ter arhivskem in drugem gradivu, ki je ostalo v spomin današnjim in prihodnjim rodovom.

Zbirka predstavlja dve ključni temi: poslikane panjske končnice in zgodovino čebelarjenja do leta 1967, zaokrožuje pa ju prikaz razvoja čebelarske organizacije na Koroškem.

Osrednji del razstave je namenjen predstavitvi panjskih končnic, ki jih je Rudolf Galob zbral pretežno v Mežici in njeni okolici. Simbolne pripovedi razstavljenih Galobovih »čevnic« (kot je mehka govorica Korošcev imenovala čelnico/poslikano panjsko končnico) nam kažejo kulturne potrebe, pogled na svet in ustvarjalno moč kmečkega in podeželskega prebivalstva na tem območju.

Zgodovinski pregled so mežiški čebelarji dopolnili in nadgradili z orodjem in pripomočki, ki so jih tedanje generacije uporabljale pri delu s čebelami. Pripovedujejo o ustvarjalnosti, delavnosti in iznajdljivosti naših prednikov, ki so spoštovali visoko organizirano skupno življenje čebel, njihove koristi in tudi potrebe.

Razstavo dopolnjuje prikaz zgodovine stavbe, nekdanjega Gutenbergerjevega mlina, in usode njegovih lastnikov ter spominska soba mežiškega učitelja in šolskega upravitelja Rudolfa Galoba, ljubitelja čebel, čebelarja in dolgoletnega čebelarskega funkcionarja. Na razpolago za ogled je tudi njegov obsežen, reproduciran čebelarski arhiv za obdobje 1922-1967.

Za povezavo s sedanjostjo pa je Čebelarska zveza Slovenije razstavi dodala še filme o čebelah, da nas spomnijo na izjemno vlogo in pomen teh, za naravo in človeka, skromnih in koristnih bitij.

V okviru projekta je bila v stavbi opremljena tudi trgovinica, ki živi kot vstopna točka na razstavo in ponuja možnost nakupa medu, medenih produktov ter avtohtonih spominkov iz lokalnega okolja.

Vabljeni k ogledu, ob prihodu domov pa: Posadite rožo za čebelo.