CŠOD Peca

Dom Peca leži sredi prvega Geoparka v Sloveniji. Okolica doma je zaznamovana z bogato etnološko, kulturno in tehnološko dediščino. Številni iskalci rudarske sreče so v preteklosti dodobra oblezli vso okolico doma. Danes so tu iskalci znanja o naravi učenci. Okolico raziskujejo kot pohodniki, kolesarji in pozimi kot smučarji. Njihove poti vodijo mimo botaničnih rajev suhih, nepokošenih travnikov in gozdov. Travniki in gozdovi tako postanejo njihove učilnice.

Na kmetijah se seznanijo z delom in zgodbami iz preteklosti: Kje je skrit zaklad pri kmetiji Grauf? Pri iskanju si ogledajo ohranjeno okrog 100 let staro kaščo, ki velja za najlepšo v tem delu mežiške doline. Po razgibanih poteh se seznanijo z osnovami gibanja v naravi in osvojijo številne bližnje vrhove Pikov vrh, Jesenikov vrh, Gorno, ... Globoko pod zemljo spoznajo »šiht knapov« in skrivnostni svet podzemlja Pece. S pravim rudarskim vlakom, opremljeni s čeladami in naglavnimi svetilkami, se popeljejo po sledeh rudarjenja v osrčje Pece, kjer so rudarji od leta 1665 do danes izkopali skoraj 1000 km rovov. V neposredni bližini doma je vhodno-izhodni rov za edinstveno kolesarjenje po rudniku v Evropi.

Večina vzgojno-izobraževalnih dejavnosti na domu se prepleta in dopolnjuje; Ni nam vseeno za naš planet, Gozdna druščina, Po stopinjah povodnega moža, Koroška moja dežela, Preživetje v objemu Pece, Gorništvo, Tavžentroža, Orientacijski tek, Ko na nas preti nevarnost (prva pomoč),.... Nekatere dejavnosti so vezane na letni čas. Pozimi izvajamo šolo alpskega smučanja na dveh smučiščih. Približno 6 kilometrov od doma se nahaja urejeno smučišče Črna na Koroškem. Drugo smučišče v naši bližini je smučišče Petzen v Avstriji, ki je od doma oddaljeno približno 20 km. Uredimo prevoz na in z smučišč. V neposredni bližini doma pa lahko učenci osvojijo prve korake na tekaških viagra from mexico smučeh (šola teka na smučeh), v Avstriji se lahko preizkusijo z biatlonom. Novosti doma sta igri Disc Golf in Pecakečing.